Articles

Het belang van voedselveiligheid binnen de voedselketen

Het belang van voedselveiligheid binnen de voedselketen

Over het algemeen zijn mensen die geïnteresseerd zijn in natuurvoeding ook geïnteresseerd in het belang van voedsel dat niet teveel bewerkt of geïnfecteerd is met niet natuurlijke processen. Voor een deel betekent dit dat je je kunt beroepen op etenswaren die zo ‘puur’ mogelijk zijn, […]

Aardappelgratin met Prei

Aardappelgratin met Prei

Aardappelgratin met prei is gezond en lekker, en het duurt eigenlijk helemaal niet lang om te maken. Hoewel het gerecht natuurlijk wel eventjes een tijdje in de oven moet. Door de prei, maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld Lente-ui of rode ui, smaakt de […]

Gezonde recepten voor een gezond lichaam

Gezonde recepten voor een gezond lichaam

Bij natuurvoeding denk je waarschijnlijk aan biologisch eten, maar het is veel meer dan dat. Het draait om bewust kiezen voor een gezondere levensstijl met andere natuurlijk voeding. Voeding die lichaam voedt in plaats van vult. Wanneer je overstapt op natuurvoeding zul je merken dat je je al snel fitter, gezonder en beter in je lijf voelt zitten. Het kan even lastig zijn in het begin om recepten te vinden die passen bij deze levensstijl, zeker als je gewend bent om totaal anders te eten. Kijk eens op gezonde-recepten.nl voor wat inspiratie voor gezond recepten met biologische producten. Je kunt daar vast wat inspiratie op doen.

Vegetarisch eten

Natuurvoeding draait om gezonde voeding voor je lijf. Dit betekent ook dat je niet onbeperkt vlees kunt eten. Te veel vlees is namelijk schadelijk voor je lichaam, zeker op de lange termijn en met name te veel rood vlees is schadelijk. Steeds meer mensen realiseren zich dit en daarom eten steeds meer mensen een dagje vegetarisch of zelfs helemaal vegetarisch. Je hoeft natuurlijk niet meteen geheel vegetarisch te eten, maar het is al een goede stap als je één dag geen vlees eet. Je lichaam zal je dankbaar zijn en de dieren en het milieu ook.

Veganistisch eten

Naast vegetarisch eten, heb je ook nog mensen die nog een stapje verder gaan. Dit is veganistisch eten. Dit betekent dat je helemaal geen producten eet die van dieren afstammen. Dus ook geen melk, kaas, eieren, vis, yoghurt etc. Naast eten, gebruiken ze ook geen dierlijke producten zoals leer, dons etc. Dit doen ze met de overtuiging dat het gezonder is voor de mens, maar voornamlijk voor het dierenwelzijn. Veel dieren leven namelijk in veel te kleine kooitjes, zien nooit daglicht (alleen als ze naar de slachter gaan) en worden slecht behandeld. Veganistisch eten kan daarom bij je passen als je veel om het dierenwelzijn geeft. Het is ook zeker gezond om af en toe geen dierlijke producten te eten, maar om het helemaal te vermijden zijn de meningen over verdeeld. Persoonlijk denk ik dat afwisseling goed is voor je lijn. Dus probeer eens om één dag vegetarisch te eten, één dag veganistisch, twee dagen vis te eten en twee dagen vlees, de rest kun je dan invullen hoe jij het fijn vindt. 

Steeds meer mensen te hoog BMI

In Nederland is er steeds meer overgewicht. Hierdoor worden mensen sneller ziek, krijgen ze mentale problemen en kunnen ze minder goed functioneren. Twijfel je of je zelf een gezond bmi hebt? Bereken dan gratis je BMI op bmiberekenen.nl of klik hier. Het is erg ongezond om een te hoog BMI te hebben, maar ook een te laag BMI is slecht voor je lijf. Probeer daarom regelmatig je BMI te checken en kijk hoe het zich ontwikkelt. Misschien is het tijd om wat aanpassingen door te voeren in je leefpatroon. Ga bijvoorbeeld meer sporten, ga gezonder eten en maak bewustere keuzes. Hoe beter jij in je vel zit, hoe beter je lichamelijk en mentaal zult voelen!

Koolhydraatarm eten steeds populairder

Koolhydraatarm eten steeds populairder

Steeds meer mensen worden zich bewust van gezonde voeding en de effecten van voeding op je lichaam. Het is fijn dat mensen over steeds meer kennis beschikken, hierdoor kunnen ze zelf betere keuzes maken en zijn ze niet afhankelijk van reclames en verleidelijke producten in […]

Chili con carne – Mexiaans of Texaans

Chili con carne – Mexiaans of Texaans

Bij het eten van chili con carne denken de meeste mensen dat ze een typisch Mexicaans gerecht op tafel hebben staan, maar eigenlijk is dat niet helemaal correct. Het gerecht dat eigenlijk in een variatie met vlees en in een variatie zonder vlees bestaat, is […]

Voedingssupplementen en games die de gezondheid van jouw hersenen zullen verbeteren

Voedingssupplementen en games die de gezondheid van jouw hersenen zullen verbeteren

Voeding voor de hersenen? Je brein is het ultieme opslagcentrum voor informatie, dat voor een soepele werking en om de dagelijkse activiteiten efficiënt uit te kunnen voeren de juiste zorg nodig heeft en regelmatig moet worden gereviseerd. Je lichaam heeft, net zoals het brein voor zijn constante werkproces essentiële vitamines en voedingsstoffen nodig heeft om in optimale vorm te blijven, gezond voedsel, lichaamsbeweging en voldoende rust nodig.

Naarmate je ouder wordt, verliezen je hersenen vitaliteit en behendigheid, begint je geheugen te vervagen en zijn er kansen dat je geheugengerelateerde ziektes zoals dementie of Alzheimer kunt ontwikkelen, die je dagelijks leven in grote mate kunnen beïnvloeden. Dat is de reden waarom, naast het oefenen van je hersenen met voldoende constructieve activiteiten, je ook voedingssupplementen voor je hersenen aan je dieet moet toevoegen. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke voedingssupplementen voor de hersenen…

 

Water en groene thee: het lichaam voldoende hydrateren met H2O maakt veel verschil voor het hele systeem, want het verwijdert niet alleen gifstoffen uit je lichaam, maar zorgt ook dat de hormoonspiegels goed in balans zijn en voorkomt dat de hersenen enige vorm van schade oplopen.

Het drinken van groene thee zal je geest alert houden en het helpt ook de opbouw van plaque in de hersenen te verminderen!

 

Groene groenten en fruit: veel groene groenten zoals spinazie, broccoli, paprika’s, spruiten etc. in je dieet opnemen, zullen de nodige voedingsstoffen leveren aan het lichaam en in het bijzonder aan de hersenen. Vruchten als frambozen, pruimen, druiven, sinaasappels etc. doen heel veel goeds voor de gezondheid van de hersenen.

 

Vis en eieren: je voedingssupplementen voor de hersenen moeten bestaan ​​uit vis, die rijk is aan DHA-omega-3-vetzuren want dat is erg essentieel voor de synapsen van de hersenen en onvoldoende of een gebrek aan deze voedingsstof belemmert het geheugen en kan het begin van dementie veroorzaken. Strikte vegetariërs kunnen pompoenpitten, lijnzaad of walnoten eten, die ook omega-3 vetzuren bevatten. Eieren bevatten choline, dat ook goed is voor het verbeteren van je geheugen.

 

Koolhydraten: volle granen en zetmeelrijke groenten en fruit leveren veel energie in de vorm van glucose aan de hersenen, wat ervoor zorgt dat je hersenen constant kunnen werken zonder uitgeput te raken.

Voedingssupplementen voor de hersenen kunnen voorkomen dat je hersenen aan mentale veroudering of geheugengerelateerde aandoeningen gaan leiden, wat problemen kan veroorzaken in je persoonlijke, sociale en professionele leven. Met een juiste verhouding van voedingssupplementen voor de hersenen en mentale activiteiten kunnen jouw hersenen vele ziektes op afstand houden.

Denk hier eens over na …

Wat gebeurt er als je gezond en voedzaam voedsel blijft eten en je lichaam niet traint? Het wordt nutteloos toch?

Hetzelfde geldt voor de hersenen!

 

Waarom jij het magnesium in jouw lichaam op peil moet houden

Waarom jij het magnesium in jouw lichaam op peil moet houden

Magnesium is een stof die jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is een stof die echter niet door je lichaam wordt aangemaakt. Je zal dus via jouw voeding moeten zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. We verzamelden voor jou een paar tips […]

Voordelen met ginseng

Voordelen met ginseng

Ontstekingsremmende effecten Ginsenosides kunnen ontstekingsremmende effecten hebben, volgens experimentele resultaten in Journal of Translational Medicine. Ginseng wordt vaak gebruikt om ontstekingen te verminderen. De onderzoekers suggereren dat ginsenosiden mogelijk verantwoordelijk zijn voor het richten van paden in het immuunsysteem die ontstekingen zouden kunnen verminderen. Behandeling […]

Vet verbranden met Okinawa dieet

Vet verbranden met Okinawa dieet

Vele studies hebben aangetoond dat de bewoners op het Japanse eiland Okinawa het oudste kunnen worden van alle mensen op de wereld. De studies hebben aangetoond dat dit komt door hun traditionele voedingsstijl waarbij er weinig calorieën worden genuttigd, maar wel veel goede en gezonde voedingsstoffen bevat.

De levensverwachting van de mensen op Okinawa
26 landen hebben vanaf de geboorte een levensverwachting van gemiddeld 80 jaar of ouder in het jaar 2025. De landen met de hoogste levensverwachting zijn: Ijsland, Italië, Japan, Zweden en gevolgd door Australië, Canada, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Singapore en Spanje. Verwacht wordt dat het aantal mensen boven de 80 jaar zal verviervoudigen tussen het jaar 2000 en 2050. In Japan hebben mensen met een goede gezondheid de hoogste levensverwachting, en leven er de meeste mensen met een gemiddelde leeftijd van 74,5 jaar. Na Japan volgen de landen Australië en Frankrijk.

Het voedingspatroon van de Okinawans
Door het voedingspatroon hebben de Okinawans dus de grootste levensverwachting. De grootste koolhydraten bron is de zoete aardappel. Het Okinawa dieet bestaat uit miso soep van water, misopasta, zeewier en de zoete aardappel. Het hoofdgerecht binnen dit dieet is een roerbakgerecht met een seizoensgroente en goya, hierbij wordt ook zeewier en wortelknollen gevoegd. Meestal wordt er bij het gerecht ook vis gegeten en worden de gerechten op smaak gemaakt met verse kruiden en kurkuma, een belangrijk aspect is dat er geen zout gebruikt wordt.

Medische gevolgen door het Okinawa dieet
Dankzij het dieet hebben de Okinawans ook een goede gezondheid. Dankzij hun voedingspatroon hebben ze sterke botten, heldere geesten, slanke lijven, jonge aderen en zijn ze enorm fit. Daarbij is het dieet ook nog eens goed voor je hart en tegen kanker. Toch is het gemiddelde BMI (Body Mass Index) met 21 wat aan de lage kant. Ze hebben daarbij hebben ze ook het grootste gehalte aan flavanoïden, ook wel plantaardige stoffen. Koolhydraten en vetten worden minder snel omgezet.

3 tips voor een platte & strakke buik

3 tips voor een platte & strakke buik

Een groot deel van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht en te veel buikvet. Hierdoor is de kans op diabetes, hart- en vaatziekten groter. Maar dat is niet de enige reden waarom mensen van hun overgewicht af willen, een bikini body in de zomer is […]