Articles

Zorgverzekering voor in het buitenland

Zorgverzekering voor in het buitenland

De ene persoon zal meer in Nederland zijn, doordat werk, familie en huis hier gevestigd zijn. Een ander is wellicht veel reislustiger en trekt er het liefst continue op uit. Voor deze verschillende personen bestaan natuurlijk verschillende zorgverzekeringen. In Nederland ben je met een gemiddelde […]

Noten steeds belangrijker in mensenlevens

Noten steeds belangrijker in mensenlevens

Het eten van noten wordt steeds belangrijker in mensenlevens. Dat komt niet in de laatste plaats doordat noten veel gezonder is dan dat lange tijd door de experts gedacht werd. Dit komt bijvoorbeeld door de samenstelling van de voedingsstoffen die erin zitten. Zo zijn noten […]

Oefening en calorieën

Oefening en calorieën

Dagelijks bewegen is essentieel voor een gezond lichaam en is ook belangrijk voor onze mentale/emotionele gezondheid. Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen en niet stil te blijven zitten maar in dit technologisch tijdperk, zitten we vaak in onnatuurlijke situaties. Dit betekent vaak dat je extra moeite moet doen om die ongewenste calorieën te verbranden.

We verbruiken elke minuut calorieën, zelfs als we slapen of ontspannen zijn, verbranden we calorieën, om onze basis lichaamsfuncties te laten werken. Natuurlijk is het zo dat hoe meer we bewegen, hoe meer calorieën we verbruiken.

Vaak bewegen helpt ons om spanning los te laten en verveling tegen te gaan, wat ervoor kan zorgen dat we te veel gaan eten. Het geeft ons energie, houdt ons fit en verhoogd vaak de eetlust, dus zorg ervoor dat je je calorie-inname in het oog houdt!

Als biologische brandstof (proteïne, vet en koolhydraten) van het voedsel dat je eet zich mengt met de zuurstof in je lichaam, begint de verbranding om energie en warmte te creëren, wat gemeten wordt in calorieën. Een beetje energie wordt gebruikt voor de onmiddellijke noden van je lichaam en de rest wordt opgeslagen als glycogeen of vet. Als we bewegen, is er meer zuurstof aanwezig in de bloedsomloop wat het verbrandingsproces aanwakkert en een te veel aan calorieën verbrandt.

Ons lichaam is zogezegd in ‘energiebalans’ als de energie die we opnemen uit voedsel gelijk is aan de totale energie die we verbruiken. Als ons lichaam in energiebalans is, zullen we geen gewicht verliezen of bijkomen.

De exacte hoeveelheid energie die we nodig hebben om ons lichaam draaiende te houden, hangt af van onze leeftijd, geslacht en bouw en van ons basaalmetabolisme. Dit betekent het tempo waarop we energie verbruiken als we stilliggen en ontspannen en warm zijn.

Ons metabolisme zal het snelst zijn bij de geboorte en geleidelijk vertragen. Dit verklaart waarom we op middelbare leeftijd bijkomen als we ouder worden. Ons metabolisme bepaalt onze nood voor voedsel, sommige mensen hebben zonder twijfel veel minder voedsel nodig dan anderen. Spijtig genoeg kan ons metabolisme niet veranderen dus als je een traag metabolisme hebt, moet je minder eten om je gewicht stabiel te houden.

Wie heeft er ooit gezegd dat deze wereld eerlijk is!?

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Bijna iedereen kent de ondragelijke pijn van hoofdpijn, maar voor velen gebeurt dat regelmatig. Het kan een troost zijn om te weten dat de pijn niet uit de hersenen komen, die geen zenuwen hebben. In plaats daarvan komt het door de vernauwing van bloedvaten in […]

Kleurcodes – ons dieet analyseren door middel van de natuurlijke kleur van ons voedsel

Kleurcodes – ons dieet analyseren door middel van de natuurlijke kleur van ons voedsel

De zomer geeft ons een fantastische regenboog aan fruit en groenten om onze maaltijden te doen leven. Kijken naar de kleur van ons voedsel is een nuttige manier om ons dieet in het oog te houden. Sommige therapeuten geloven dat we de voordelen van de […]

Hier is een lijst van de top 15 omega-3 voedingsmiddelen

Hier is een lijst van de top 15 omega-3 voedingsmiddelen

 1. Makreel
 2. Zalm Visolie
 3. Kabeljauwleverolie
 4. Walnoten

  Hemp Zaden
 5. Chia zaden
 6. Haring
 7. Zalm (wild gevangen)
 8. Lijnzaad
 9. Tonijn
 10. Witte Vissen
 11. Sardines
 12. Hemp Zaden

  Eidooiers
 13. Ansjovis
 14. Natto (wordt gemaakt door hele sojabonen in te slikken)
 15. Eidooiers

  Natto
Gezondheid in de Winter

Gezondheid in de Winter

Om de feestdagen ten volle te beleven is het een goed idee om onze gezondheid te ondersteunen tijdens deze drukke periode. Er zijn enkele dingen die we kunnen doen om er zeker van te zijn dat we in tiptop conditie zijn voor de wintermaanden. Voedsel […]

Genezende kruiden – kruidenthee heeft een therapeutische werking

Genezende kruiden – kruidenthee heeft een therapeutische werking

Bovenop het feit dat ze versheid, smaak en aandacht toevoegen aan ons eten, hebben kruiden ook een krachtige genezende werking en worden ze doorheen de geschiedenis therapeutisch gebruikt. Eigenlijk stamt traditionele geneeskunde af van het gebruik van kruiden, voorbeelden hiervan zijn aspirine wat afkomstig is […]

Cadeautjes uit de zee

Cadeautjes uit de zee

Cadeautjes uit de zee – Vis als een integrale voedselbron voor de gezondheid en voedingswaarde

Vis is één van de gezondste en lekkerste voeding die we kunnen vinden! Het bevat weinig vet, calorieën en cholesterol en het bevat veel meer goede stoffen dan elk ander type voedsel. Vis wordt ook gemakkelijk verteerd.

Minerale rijkdom
Alle soorten vis zijn een uitstekende bron van hoogwaardige proteïnen die we nodig hebben voor de groei en het herstel van alle lichaamscellen. Ze zijn ook rijk aan essentiële mineralen, zoals fosfor, wat belangrijk is voor sterke botten en de meeste types zijn ook een bron aan calcium, magnesium, mangaan en kalium. De zachte eetbare botten van kleine visjes zoals sardienen, zalm in blik en makreel zijn daarenboven een goede bron aan calcium.

Gezonde vetten
Vette vis is misschien wel het best aangezien het ons vitamine A, E en D geeft, die laatste is belangrijk voor de opname van calcium. B-vitamines zijn rijkelijk aanwezig in heilbot, haring, makreel en tonijn. Daarenboven hebben we visolie die ook twee essentiële types vetzuren bevatten, namelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) die deel uitmaken van de groep Omega 3-vetzuren. EPA vooral beschermt ons hart en slagaders door cholesterol en triglyceriden, de vetten die gelinkt worden aan hartziekten te verwijderen uit ons bloed. Visolie kan ook een hoge bloeddruk en insulineconcentratie enorm verminderen en kan daarom erg nuttig zijn in het geval van diabetes. Testen hebben aangetoond dat deze supplementen even goed werken als je ze gebruikt in plaats van ontstekingsremmende medicijnen in de behandeling van reumatoïde artritis en huidziektes zoals dermatitis en psoriasis.

Onderzoek toont aan dat oma gelijk heeft – vis eten is goed voor de hersenen! Onderzoeken tijdens de zwangerschap tonen aan dat de groei van de hersenen van de baby erg veel voordelen heeft bij een goed dieet van de moeder, vooral als zij veel vetzuren (DHA vooral) eet die je kan vinden in visolie.

Extra opmerking:
Voor diegenen die geen vis kunnen eten, Omega 3 zit in tal van andere bronnen.

“Voorbereiding op de lenteschoonmaak van je lichaam, lentedieet “

“Voorbereiding op de lenteschoonmaak van je lichaam, lentedieet “

Lente is de perfecte tijd om je voor te bereiden op je ‘lenteschoonmaak’. Tijdens de wintermaanden gaat ons lichaam in een soort van winterslaap, net zoals de rest van de natuur. De vloeistoffen verdikken en er is minder energie en beweging. Maar, als de lente […]