Articles

Gezonde magnetronmaaltijd zijn de toekomst

Gezonde magnetronmaaltijd zijn de toekomst

Heb jij al ervaring met de nieuwe generatie gezonde maaltijdservice maaltijden? Tegenwoordig zijn de magnetronmaaltijden helemaal niet zo slecht meer voor je gezondheid. Sterker nog, ze zijn erg voedzaam en bevatten veel voedingsstoffen en weinig zout. Het draagt dus op een goede manier bij aan […]

Het belang van voedselveiligheid binnen de voedselketen

Het belang van voedselveiligheid binnen de voedselketen

Over het algemeen zijn mensen die geïnteresseerd zijn in natuurvoeding ook geïnteresseerd in het belang van voedsel dat niet teveel bewerkt of geïnfecteerd is met niet natuurlijke processen. Voor een deel betekent dit dat je je kunt beroepen op etenswaren die zo ‘puur’ mogelijk zijn, […]

Aardappelgratin met Prei

Aardappelgratin met Prei

Aardappelgratin met prei is gezond en lekker, en het duurt eigenlijk helemaal niet lang om te maken. Hoewel het gerecht natuurlijk wel eventjes een tijdje in de oven moet.

Door de prei, maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld Lente-ui of rode ui, smaakt de normaal al lekkere aardappelgratin nog lekkerder.

Zoals we net al schreven is deze variatie op de gewone aardappelgratin snel en makkelijk te maken.

Recept aardappelgratin met prei

ingrediënten

  • 50 g boter
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 6 dunne stelen prei
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 kg vaste aardappelen , in heel dunne schijfjes
  • 350 ml slagroom
  • 2 verse takjes rozemarijn

Bereiding
De oven voor verwarmen op 200 graden.

Verhit wat boter in een koekenpan.

Was en snij de prei in ringen, waarbij je het groene rustig kunt gebruiken. Gebruik echter zoveel mogelijk donkergroene stukken niet want dat wordt snel bitter. Kun je alleen dikke stellen vinden, gebruik dan alleen het witte gedeelte. Bij donkergroene stukken moet je de prei eerst koken of de prei kort blancheren, dus slechts een paar minuten koken.

De knoflook pellen en snij deze in plakjes. Voeg dit toe aan de koekenpan met boter. Prei en knoflook gedurende 15 minuten fruiten. Wel af en toe even roeren.

Ondertussen kun je alvast de ovenschaal invetten met boter.

Daarna schil je de aardappelen, en snij de aardappelen in dunne plakjes. Op de bodem van de ovenschaal leg je alvast 1 laag met schijfjes aardappel.

Over de eerste laag schijfjes maak je een laag met prei en knoflook. Hierover kun je wat room gieten en daarover heen strooi je wat zout, peper en rozemarijn.

Meerdere lagen bouw je als het ware op dezelfde manier, totdat alles op is of totdat de ovenschaal vol is. Eindig altijd met een laag aardappels, daarover heen giet je het laatste beetje room.

De kaasliefhebber kan over de bovenste laag nog wat geraspte kaas strooien.

De aardappelgratin met prei moet 35 tot 40 minuten in de oven op 200 graden. Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn. Controleer dit door met een vork in de aardappelen te prikken, dan merk je of deze al zacht zijn en gaar, of nog hard.

De bovenkant hoort overigens goudbruin gebakken te zijn, en krokant. Dan is deze ovenschotel het lekkerste.

Gezonde recepten voor een gezond lichaam

Gezonde recepten voor een gezond lichaam

Bij natuurvoeding denk je waarschijnlijk aan biologisch eten, maar het is veel meer dan dat. Het draait om bewust kiezen voor een gezondere levensstijl met andere natuurlijk voeding. Voeding die lichaam voedt in plaats van vult. Wanneer je overstapt op natuurvoeding zul je merken dat […]

Koolhydraatarm eten steeds populairder

Koolhydraatarm eten steeds populairder

Steeds meer mensen worden zich bewust van gezonde voeding en de effecten van voeding op je lichaam. Het is fijn dat mensen over steeds meer kennis beschikken, hierdoor kunnen ze zelf betere keuzes maken en zijn ze niet afhankelijk van reclames en verleidelijke producten in […]

Chili con carne – Mexiaans of Texaans

Chili con carne – Mexiaans of Texaans

Bij het eten van chili con carne denken de meeste mensen dat ze een typisch Mexicaans gerecht op tafel hebben staan, maar eigenlijk is dat niet helemaal correct.

Het gerecht dat eigenlijk in een variatie met vlees en in een variatie zonder vlees bestaat, is eigenlijk afkomstig van de cowboys die vooral in Texas veelal grote kuddes koeien moesten begeleiden. Soms kwamen de cowboys ook in Mexico, misschien dat daar vandaan komt dat het gerecht toegeschreven wordt aan de Mexicaanse keuken.

Feit is wel dat het in principe een makkelijke maaltijd is, die in een kookpot op een simpel vuurtje gemaakt kan worden.

Veel regels zijn er ook niet aan chili con carne, of aan de variant zonder vlees, de chili sin carne.

Hoofdbestanddeel van de maaltijd zijn inderdaad bonen. Welke bonen? Ach, in principe maakt dat niet uit.

Welke bonen

In het wilde westen werden gewoon de bonen genomen die toevallig voorradig waren. En dat waren de ene keer een soort kievitsbonen, en een andere keer gewone witte bonen.

Wel waren de bonen vaak gedroogd. Bonen in blik, zoals wij die vaak gebruiken bestonden eigenlijk niet of nauwelijks.

En om de bonen langer houdbaar te maken, de cowboys waren immers vaak weken bezig om de kudde koeien van de ene plek naar de andere plek te drijven, werden de gedroogde bonen in een soort zakken meegenomen.

Soms was er vlees beschikbaar, soms ook niet. Er werd niet eventjes een koe of kalf geslacht, en als er geen vlees was werd er gewoon een soort stoofpot zonder vlees gemaakt. Chili sin carne, wat zonder vlees wil zeggen, is dus geen modern gerecht, maar bestaat al eeuwen.

Er bestaat dus niet één bepaald recept voor chili con carne. Iedereen kan dus eigenlijk de chili maken zoals het lekker lijkt. Met of zonder vlees. Gehakt, zoals wij meestal gebruiken, kon niet zomaar in de winkel gekocht worden. Als er al vlees werd toegevoegd waren dit nagenoeg altijd vrij grote stukken vlees.

Wat in het wilde westen overigens wel vaak gedaan werd, is het toevoegen van kruiden, uien, paprika, of wat toevallig beschikbaar was.

De lekkerste chili con carne

Maak dus chili con carne eens net zoals de cowboys in het wilde westen deden. Buiten de bonen en eventueel het vlees, kun je voor dit gerecht eigenlijk alles soorten kruiden en andere ingrediënten toevoegen die je in de kast, in de koelkast, of in de kelder kunt vinden.

Experimenteer gewoon, de kans is groot dat het best lekker is.

Voeg bijvoorbeeld rustig eens stukjes fruit toe, of andere soorten groenten.

 

 

Voedingssupplementen en games die de gezondheid van jouw hersenen zullen verbeteren

Voedingssupplementen en games die de gezondheid van jouw hersenen zullen verbeteren

Voeding voor de hersenen? Je brein is het ultieme opslagcentrum voor informatie, dat voor een soepele werking en om de dagelijkse activiteiten efficiënt uit te kunnen voeren de juiste zorg nodig heeft en regelmatig moet worden gereviseerd. Je lichaam heeft, net zoals het brein voor […]

Waarom jij het magnesium in jouw lichaam op peil moet houden

Waarom jij het magnesium in jouw lichaam op peil moet houden

Magnesium is een stof die jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is een stof die echter niet door je lichaam wordt aangemaakt. Je zal dus via jouw voeding moeten zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. We verzamelden voor jou een paar tips […]

Voordelen met ginseng

Voordelen met ginseng

Ontstekingsremmende effecten

Ginsenosides kunnen ontstekingsremmende effecten hebben, volgens experimentele resultaten in Journal of Translational Medicine.

Ginseng wordt vaak gebruikt om ontstekingen te verminderen. De onderzoekers suggereren dat ginsenosiden mogelijk verantwoordelijk zijn voor het richten van paden in het immuunsysteem die ontstekingen zouden kunnen verminderen.

Behandeling van erectiestoornissen

Mannen kunnen ginseng nemen om erectiestoornissen te behandelen.

Een Koreaans onderzoek uit 2002 bracht aan het licht dat 60 procent van de mannen die ginseng namen, een verbetering van hun symptomen opmerkte. Onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology beweerde ook “bewijs te leveren voor de effectiviteit van rode ginseng bij de behandeling van erectiestoornissen”.

Er is echter een meer recente systematische review uitgevoerd.

Bij het beoordelen van de effectiviteit van rode ginseng voor de behandeling van erectiestoornissen, toonde de review aan dat het aantal onderzoeken, de totale steekproefomvang en de kwaliteit van de experimentele methoden niet bevredigend waren om aanhoudend klinisch voordeel te tonen.

Meer onderzoek is nodig om ginseng te bevestigen als een betrouwbare behandeling voor erectiestoornissen.

Griep preventie

Onderzoek naar de effecten van ginseng op muizen suggereert een mogelijk verband tussen ginseng en de behandeling en preventie van influenza en respiratoir syncytieel virus (RSV).

Bevindingen suggereerden dat extract van rode ginseng de overleving van humane longepitheelcellen die met het influenzavirus zijn geïnfecteerd zou kunnen verbeteren. Veel studies naar de preventieve werking van ginseng tegen virussen werden later echter als onbetrouwbaar in diskrediet gebracht.

Bloedsuiker verlagen
Verschillende studies suggereren dat ginseng kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en diabetes te behandelen. Ginsenosiden kunnen de insulineproductie in de pancreas beïnvloeden en de insulineresistentie verbeteren met behulp van andere mechanismen.

Meer klinische studies en standaardisatie van ginsengwortel zijn nodig om ginseng te beschouwen als een mogelijke aanvullende therapie voor diabetes. Dit is zodat onderzoekers kunnen onderzoeken welke specifieke doses effectief zijn.

Bijwerkingen
Ginseng kan hoofdpijn als bijwerking veroorzaken.
Niet alle bijwerkingen van ginseng zijn bekend. Hoewel ginseng als veilig wordt beschouwd om te consumeren, zijn de volgende bijwerkingen gemeld:

– hoofdpijn
– slaapproblemen
– problemen met de spijsvertering
– veranderingen in bloeddruk en bloedsuikerspiegel
– prikkelbaarheid
– nervositeit
– wazig zien
– een ernstige huidreactie
– zwelling
– diarree
– bloeden
– duizeligheid
– een droge mond
– een verlaagde hartslag

Ginseng kan de effecten van bloeddruk-, diabetes- en hartmedicatie, waaronder calciumantagonisten zoals nifedipine, veranderen. Meng nooit ginseng- en hartmedicijnen zonder eerst een arts te raadplegen.

Afhaal
Hoewel de verschillende gezondheidsvoordelen van ginseng als supplement niet worden bevestigd, is het toch veilig om het kruid in kleine doses te nemen als het gunstige effecten voor u heeft. En het is een goede extra stimulans als je tijdens je studie geconcentreerd moet blijven. Ginseng is een van de ingrediënten in de studie pil Block Pil. Studeren met deze pil helpt concentratie!

Vet verbranden met Okinawa dieet

Vet verbranden met Okinawa dieet

Vele studies hebben aangetoond dat de bewoners op het Japanse eiland Okinawa het oudste kunnen worden van alle mensen op de wereld. De studies hebben aangetoond dat dit komt door hun traditionele voedingsstijl waarbij er weinig calorieën worden genuttigd, maar wel veel goede en gezonde […]