Biologisch eten, is het de moeite waard?

Biologisch eten, is het de moeite waard?

De laatste tijd zien we op steeds meer verpakkingen biologisch vermeld staan. De meeste mensen associëren biologisch eten met gezond eten, maar dat is helaas niet altijd het geval. Je vindt nog steeds biologische producten waar veel suiker in zit. Zo zie je op de verpakking van snoepjes zelfs ‘veganistisch’ of’ ‘vegetarisch’ staan. Al deze misleidende termen zorgen voor veel verwarring waardoor veel mensen geen raad mee weten wat nu gezond en niet gezond is.

Keuzes maken in de supermarkt

Bij een bezoek aan een supermarkt is het handig om iets over ingrediënten te weten. Als je gezond wilt eten is het altijd beter om niet voor bewerkte producten te kiezen. De meeste producten in de supermarkt zijn bewerkt en kun je dus beter laten liggen. Maar de mate van bewerking speelt natuurlijk ook een rol. Daarom is het altijd goed om wat meer te weten over de verschillende ingrediënten en wat dit precies betekent. We willen het allemaal zo makkelijk mogelijk hebben, maar daar staat wel tegenover dat er vaak ingrediënten toegevoegd zijn die je liever niet in je lichaam wilt hebben.

v

Wat betekent een biologisch label nu precies?

Om het allemaal even wat ingewikkelder te maken zijn er verschillende duurzame en biologische labels. Wat deze labels overeen hebben is dat ze het gebruik van chemicaliën uitsluiten. Om een biologisch label te ontvangen moeten boeren aan hoge eisen voldoen. Maar dit wil niet zeggen dat biologisch eten automatisch gezond is. Wat ik persoonlijk jammer vind is dat fabrikanten het biologische label ook mogen gebruiken op verpakkingen van snoep en koekjes waar veel suiker in zit en plantaardige oliën in verwerkt zijn.  

Is biologisch eten gezonder?

Ja, wanneer we over biologisch fruit en groente praten is biologisch eten gezonder. Maar wat de gevolgen van de chemicaliën zijn weten we niet precies, dus het is lastig te zeggen of biologisch eten echt de moeite waard is. Je zou kunnen zeggen dat biologisch eten meer voedingsstoffen bevat, aangezien het een langere tijd heeft om te groeien. Daarbij is het altijd beter om de inname van chemicaliën te beperken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is biologisch eten niet bepaald duurzaam, aangezien de boeren meer oppervlakte nodig hebben voordat ze kunnen oogsten.

 

Biologisch eten is dus goed, maar het is hem niet waard om er veel extra geld aan uit te geven. In Nederland kennen we sowieso restricties op het gebruik van chemicaliën waardoor de inname ervan beperkt zal blijven.