Chili con carne – Mexiaans of Texaans

Chili con carne – Mexiaans of Texaans

Bij het eten van chili con carne denken de meeste mensen dat ze een typisch Mexicaans gerecht op tafel hebben staan, maar eigenlijk is dat niet helemaal correct.

Het gerecht dat eigenlijk in een variatie met vlees en in een variatie zonder vlees bestaat, is eigenlijk afkomstig van de cowboys die vooral in Texas veelal grote kuddes koeien moesten begeleiden. Soms kwamen de cowboys ook in Mexico, misschien dat daar vandaan komt dat het gerecht toegeschreven wordt aan de Mexicaanse keuken.

Feit is wel dat het in principe een makkelijke maaltijd is, die in een kookpot op een simpel vuurtje gemaakt kan worden.

Veel regels zijn er ook niet aan chili con carne, of aan de variant zonder vlees, de chili sin carne.

Hoofdbestanddeel van de maaltijd zijn inderdaad bonen. Welke bonen? Ach, in principe maakt dat niet uit.

Welke bonen

In het wilde westen werden gewoon de bonen genomen die toevallig voorradig waren. En dat waren de ene keer een soort kievitsbonen, en een andere keer gewone witte bonen.

Wel waren de bonen vaak gedroogd. Bonen in blik, zoals wij die vaak gebruiken bestonden eigenlijk niet of nauwelijks.

En om de bonen langer houdbaar te maken, de cowboys waren immers vaak weken bezig om de kudde koeien van de ene plek naar de andere plek te drijven, werden de gedroogde bonen in een soort zakken meegenomen.

Soms was er vlees beschikbaar, soms ook niet. Er werd niet eventjes een koe of kalf geslacht, en als er geen vlees was werd er gewoon een soort stoofpot zonder vlees gemaakt. Chili sin carne, wat zonder vlees wil zeggen, is dus geen modern gerecht, maar bestaat al eeuwen.

Er bestaat dus niet één bepaald recept voor chili con carne. Iedereen kan dus eigenlijk de chili maken zoals het lekker lijkt. Met of zonder vlees. Gehakt, zoals wij meestal gebruiken, kon niet zomaar in de winkel gekocht worden. Als er al vlees werd toegevoegd waren dit nagenoeg altijd vrij grote stukken vlees.

Wat in het wilde westen overigens wel vaak gedaan werd, is het toevoegen van kruiden, uien, paprika, of wat toevallig beschikbaar was.

De lekkerste chili con carne

Maak dus chili con carne eens net zoals de cowboys in het wilde westen deden. Buiten de bonen en eventueel het vlees, kun je voor dit gerecht eigenlijk alles soorten kruiden en andere ingrediënten toevoegen die je in de kast, in de koelkast, of in de kelder kunt vinden.

Experimenteer gewoon, de kans is groot dat het best lekker is.

Voeg bijvoorbeeld rustig eens stukjes fruit toe, of andere soorten groenten.