Gezondheid in de Winter

Gezondheid in de Winter

Om de feestdagen ten volle te beleven is het een goed idee om onze gezondheid te ondersteunen tijdens deze drukke periode. Er zijn enkele dingen die we kunnen doen om er zeker van te zijn dat we in tiptop conditie zijn voor de wintermaanden.

Voedsel
Voedsel dat ons warm houdt, energie geeft en ons immuunsysteem goed ondersteund, is een prioriteit. Daarom is het het beste om veel zelfgemaakte groentesoepen, stoof- en stamppotjes met veel look, gember, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, koriander, komijn, mosterd en cayennepeper te eten. De kruiden zullen het bloed zuiveren en een goede circulatie bevorderen.

Water
Deze tijd van het jaar is het erg moeilijk om genoeg water (1,5-2 liter) te integreren in ons dagelijks dieet. Probeer om het warmer te drinken met een sneetje sinaasappel of citroen of wat geraspte gember. Extra water is altijd nodig voor, tijdens en na je alcohol drinkt aangezien dat ons lichaam dehydrateert. Dat is de belangrijkste reden waarom je een kater krijgt!

Verse fruit- en groentesapjes
Groenten en fruit zullen je helpen om genoeg antioxidanten binnen te krijgen om tegen vrije radicalen te vechten en het immuunsysteem te ondersteunen. Als dit geen optie is, raad ik je aan om een goed multivitaminen- en mineralensupplement te nemen.

Vitamine C
Als je dagelijks 2-4 gram vitamine C neemt, kan het zowel de Ernst als de duur van een verkoudheid of griep verminderen, als je het in een vroeg stadium begint te nemen. Een teveel zal gewoon weggespoeld worden samen met je urine dus hoef je niet bang te zijn om een toxische hoeveelheid te nemen. Het helpt ook het ontgiftingsproces, waardoor het erg nuttig is voor rokers en bij het drinken van alcohol.

Mariadistel
Mariadistel is een fantastisch kruid. Het bevat silymarin, wat de lever ondersteunt bij het ontgiften en helpt om nieuwe cellen aan te maken. Het is zeker een must als je alcohol drinkt, neem er 1 per dag en voeg één extra toe als je gaat feesten!

Zonnehoed (Echinacea)
Zonnehoed is nog zo’n uitstekend kruid, wat in de vorm van een tinctuur of capsule genomen kan worden. Het helpt vooral diegenen die een beetje kwetsbaarder zijn bij kouder weer.