Oefening en calorieën

Oefening en calorieën

Dagelijks bewegen is essentieel voor een gezond lichaam en is ook belangrijk voor onze mentale/emotionele gezondheid. Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen en niet stil te blijven zitten maar in dit technologisch tijdperk, zitten we vaak in onnatuurlijke situaties. Dit betekent vaak dat je extra moeite moet doen om die ongewenste calorieën te verbranden.

We verbruiken elke minuut calorieën, zelfs als we slapen of ontspannen zijn, verbranden we calorieën, om onze basis lichaamsfuncties te laten werken. Natuurlijk is het zo dat hoe meer we bewegen, hoe meer calorieën we verbruiken.

Vaak bewegen helpt ons om spanning los te laten en verveling tegen te gaan, wat ervoor kan zorgen dat we te veel gaan eten. Het geeft ons energie, houdt ons fit en verhoogd vaak de eetlust, dus zorg ervoor dat je je calorie-inname in het oog houdt!

Als biologische brandstof (proteïne, vet en koolhydraten) van het voedsel dat je eet zich mengt met de zuurstof in je lichaam, begint de verbranding om energie en warmte te creëren, wat gemeten wordt in calorieën. Een beetje energie wordt gebruikt voor de onmiddellijke noden van je lichaam en de rest wordt opgeslagen als glycogeen of vet. Als we bewegen, is er meer zuurstof aanwezig in de bloedsomloop wat het verbrandingsproces aanwakkert en een te veel aan calorieën verbrandt.

Ons lichaam is zogezegd in ‘energiebalans’ als de energie die we opnemen uit voedsel gelijk is aan de totale energie die we verbruiken. Als ons lichaam in energiebalans is, zullen we geen gewicht verliezen of bijkomen.

De exacte hoeveelheid energie die we nodig hebben om ons lichaam draaiende te houden, hangt af van onze leeftijd, geslacht en bouw en van ons basaalmetabolisme. Dit betekent het tempo waarop we energie verbruiken als we stilliggen en ontspannen en warm zijn.

Ons metabolisme zal het snelst zijn bij de geboorte en geleidelijk vertragen. Dit verklaart waarom we op middelbare leeftijd bijkomen als we ouder worden. Ons metabolisme bepaalt onze nood voor voedsel, sommige mensen hebben zonder twijfel veel minder voedsel nodig dan anderen. Spijtig genoeg kan ons metabolisme niet veranderen dus als je een traag metabolisme hebt, moet je minder eten om je gewicht stabiel te houden.

Wie heeft er ooit gezegd dat deze wereld eerlijk is!?