Waarom is pompoenpitolie zo goed?

Wat is pompoenpitolie?

Zoals de naam al doet vermoeden is pompoenpitolie, olie gemaakt door het persen van groene pompoenpitten. Pompoenpitolie staat niet alleen bekend om zijn authentieke en intense smaak, maar ook omdat de olie ontzettend gezond is. Wel is het belangrijk dat de pompoenolie op biologische wijze gemaakt is, zonder chemische toevoegingen. Alleen zo behoudt de pompoenpitolie alle gezonde stoffen. Deze stoffen zorgen onder andere voor een juiste balans in het lichaam. Het is al tijden bekend dat de pompoenpitolie een gezonde werking heeft en werd al door vele generaties overgedragen. In sommige culturen wordt de het zelfs gebruikt voor het remmen van virussen en om koorts te stillen.

 

Goede eigenschappen pompoenpitolie

 

Pompoenpitolie kenmerkt zichzelf door de puurheid en de aanwezigheid van de vele gezonde voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat de pompoenolie niet alleen op culinair gebied een bijdrage levert, maar ook op de gebieden gezondheid, natuurgeneeskunde en cosmetica. De pompoenolie kan ook gebruikt worden voor het hydrateren van de huid. De olie heeft dus veel verschillende goede eigenschappen, waardoor dit ook op meerdere manieren gebruikt kan worden. In de pompoenolie zitten grote hoeveelheden gezonde vetten zoals Omega 3 en Omega 6. Ook is de olie voorzien van belangrijke aminozuren, vitamines en antioxidanten, zoals vitamine E, betacaroteen en cholophyl.

 

Gezondheid en pompoenpitolie

 

Zoals al eerder aangegeven heeft de pompoenpitolie veel goede eigenschappen en kan het voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Het is door verschillende onderzoeken bewezen dat de gezonde werking van de pompoenolie onder andere helpt voor de volgende zaken:

  • Reguleren van het cholesterolgehalte
  • Vermindert het risico op nierstenen en prostaatproblemen
  • Middel tegen prikkelbaar darmsyndroom
  • Voorkomen van slagaderverharding
  • Remedie tegen parasitaire aandoeningen
  • Stabiel houden van hormoonhuishouding
  • Versterken van het immuunsysteem

 

Pompoenpitolie gebruiken in de keuken

 

Naast alle gezonde eigenschappen van de pompoenpitolie, is dit ook een echte smaakmaker in de keuken. Zo wordt de pompoenolie gezien als een echte delicatesse bij veel gerechten. Het wordt aangeraden om elke dag 1 tot 2 eetlepels pompoenpitolie toe te voegen aan het dagelijks voedingspatroon. Tijdens de vervaardiging van de olie is er geen hitte gebruikt, door de pompoenolie koud te persen gaan er geen voedingsstoffen verloren. Dit betekent ook dat het niet verstandig is om de olie te gebruiken voor bakken en braden. De pompoenpitolie is wel geschikt als toevoeging aan warme en koude gerechten. De pompoenolie is vooral erg lekker bij:

  • Salade
  • Pasta
  • Dressing
  • Vlees- en vissoorten
  • Pizza
  • Rijst
  • Soep
  • Yoghurt en ijs
  • Kaas
  • brood

 

Pompoenolie kopen

 

Wanneer je zelf pompoenpitolie wilt gaan kopen is het belangrijk dat er geen chemische stoffen aan toegevoegd zijn. Alleen als de pompoenolie op biologische wijze is gemaakt, zullen de gezonde voedingsstoffen bewaart blijven. Ook zal op deze manier de authentieke smaak van de pompoenolie niet verloren gaan. Bij het kopen van pompoenpitolie moet je letten op de BGA certificering (Beschermende Geografische Aanduiding). Op deze manier ben je zeker van de beste kwaliteit pompoenpitolie en dus ook van de gezonde toevoegingen.