Aardappelgratin met Prei

Aardappelgratin met Prei

Aardappelgratin met prei is gezond en lekker, en het duurt eigenlijk helemaal niet lang om te maken. Hoewel het gerecht natuurlijk wel eventjes een tijdje in de oven moet.

Door de prei, maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld Lente-ui of rode ui, smaakt de normaal al lekkere aardappelgratin nog lekkerder.

Zoals we net al schreven is deze variatie op de gewone aardappelgratin snel en makkelijk te maken.

Recept aardappelgratin met prei

ingrediënten

  • 50 g boter
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 6 dunne stelen prei
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 kg vaste aardappelen , in heel dunne schijfjes
  • 350 ml slagroom
  • 2 verse takjes rozemarijn

Bereiding
De oven voor verwarmen op 200 graden.

Verhit wat boter in een koekenpan.

Was en snij de prei in ringen, waarbij je het groene rustig kunt gebruiken. Gebruik echter zoveel mogelijk donkergroene stukken niet want dat wordt snel bitter. Kun je alleen dikke stellen vinden, gebruik dan alleen het witte gedeelte. Bij donkergroene stukken moet je de prei eerst koken of de prei kort blancheren, dus slechts een paar minuten koken.

De knoflook pellen en snij deze in plakjes. Voeg dit toe aan de koekenpan met boter. Prei en knoflook gedurende 15 minuten fruiten. Wel af en toe even roeren.

Ondertussen kun je alvast de ovenschaal invetten met boter.

Daarna schil je de aardappelen, en snij de aardappelen in dunne plakjes. Op de bodem van de ovenschaal leg je alvast 1 laag met schijfjes aardappel.

Over de eerste laag schijfjes maak je een laag met prei en knoflook. Hierover kun je wat room gieten en daarover heen strooi je wat zout, peper en rozemarijn.

Meerdere lagen bouw je als het ware op dezelfde manier, totdat alles op is of totdat de ovenschaal vol is. Eindig altijd met een laag aardappels, daarover heen giet je het laatste beetje room.

De kaasliefhebber kan over de bovenste laag nog wat geraspte kaas strooien.

De aardappelgratin met prei moet 35 tot 40 minuten in de oven op 200 graden. Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn. Controleer dit door met een vork in de aardappelen te prikken, dan merk je of deze al zacht zijn en gaar, of nog hard.

De bovenkant hoort overigens goudbruin gebakken te zijn, en krokant. Dan is deze ovenschotel het lekkerste.