Het belang van voedselveiligheid binnen de voedselketen

Het belang van voedselveiligheid binnen de voedselketen

Over het algemeen zijn mensen die geïnteresseerd zijn in natuurvoeding ook geïnteresseerd in het belang van voedsel dat niet teveel bewerkt of geïnfecteerd is met niet natuurlijke processen. Voor een deel betekent dit dat je je kunt beroepen op etenswaren die zo ‘puur’ mogelijk zijn, ook helpt het om te letten op voedselveiligheid. Want voor een gezond lichaam is het uiteraard belangrijk dat het eten ook ‘gezond’ en veilig is.

ISO 22000 voedselveiligheidsmanagement

Wil je zeker weten dat jij voedsel tot je neemt waarbij alle bedrijven binnen de voedselketen belang hechten aan voedselveiligheid? Dan is het belangrijk om te letten om bijvoorbeeld het bezitten van een ISO 22000 certificering van een bedrijf binnen de voedselketen.

De ISO 22000 norm is namelijk een internationaal erkende norm die de eisen voor een managementsysteem rondom voedselveiligheid beschrijft. Deze norm geldt voor alle eisen binnen de voedselketen. Dat is dus heel breed, van productie tot de retail. Denk hierbij ook aan gerelateerde organisaties die bijvoorbeeld zorgen voor verpakkingsmaterialen of additieven en ingrediënten. Oók dit soort partijen hebben invloed op de kwaliteit van voedsel.

De voordelen van ISO 22000

Het bedrijfsvoordeel dat komt met een ISO 22000 certificering heeft te maken met het feit dat alle processen rondom voedselveiligheid standaard geïntegreerd zijn binnen het systeemmanagement:

  • Introduceer internationaal erkende processen in uw bedrijf
  • Zorg dat leveranciers en stakeholders vertrouwen hebben in uw risicobeheersing
  • Implementeer deze risicocontroles in uw toeleveringsketen
  • Introduceer transparantie rondom aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden
  • Verbeter uw systemen voortdurend en werk deze bij, zodat ze effectief blijven

Training om een certificering te behalen

Het is niet nodig om op eigen houtje een certificeringsproces te doorlopen. Hiervoor bestaan ISO 22000 trainingen. Vaak zijn de trainingen opgesplitst in verschillende modules. Denk hierbij aan een introductie tot het onderwerp, een training omtrent implementatie van de norm in uw organisatie en bijvoorbeeld hoe u zelf de auditor kan worden en audits uitvoeren binnen uw bedrijf. Veel aanbieders geven ook trainingen op locatie, zodat het geen moeite is om courses te volgen. Zo bespaar je ook nog eens op reiskosten en reistijd en plan je de trainingen wanneer het voor uw personeel uitkomt.