Hoe selecteer je de beste koffiebonen?

Hoe selecteer je de beste koffiebonen?

Bij de keuze voor lekkere koffiebonen besteed je aandacht aan verschillende zaken. Zo is de zetmethode erg belangrijk. Voor het gebruik van een espressomachine is een blend van arabica en robusta interessant, terwijl voor de french press een wat lichtere koffie lekker kan zijn. Smaken verschillen en dus moet je voor jezelf gaan bepalen welke koffiebonen je het lekkerst vindt. Hieronder volgen een aantal tips hoe je erachter kunt komen welke koffiebonen het beste bij jou passen.

Bestel eens een proefpakket

Door een proefpakket te bestellen kun je verschillende soorten koffie proberen. Een proefpakket bestaat uit verschillende koffiebonen verpakt in kleine zakjes. Het verschil zit hem vaak in de brandgraad, de herkomst en de manier waarom de koffiebonen het fermentatieproces hebben doorlopen. Wel raden we jou aan om alleen maar koffiebonen te kopen die pas 3 – 4 weken geleden gebrand zijn. Zo weet je zeker dat je verse bonen koopt wat de smaak van de koffie absoluut ten goede komt. In de supermarkt vind je vaak alleen koffiebonen die voor een lange tijd in de supermarkt liggen wat niet bevorderlijk is voor de smaak van de koffie.  

Welke zetmethode gebruik je?

Bij de aanschaf van koffiebonen kijk je vooral naar de zetmethode. Bij een espressomachine neigen barista’s eerder naar een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. Kies je voor een handmatige methode dan koop je eerder koffiebonen die licht gebrand zijn. Zodoende weet je zeker dat ze veel smaak bevatten. We raden je sowieso aan om een keer lichte en donkere koffiebonen te proberen en te kijken of je het verschil proeft. Koffiebonen die licht gebrand zijn bevatten vaak meer smaak, maar kunnen ook zuur smaken. Bij donkere koffie zijn er minder smaken beschikbaar (deze zijn namelijk al verbrand) en kan de koffie bitter smaken.

Hoe sterk drink je jouw koffie?

Zoals we eerder al aangegeven heeft iedereen een andere smaak. Houd je van een sterke bak koffie dan is het raadzaam om voor een blend te kiezen. Een blend is een combinatie van robusta en arabica koffiebonen. Robusta koffiebonen bevatten meer cafeïne dan arabica koffiebonen. Eveneens is het raadzaam om te kiezen voor een V60 of andere drip methoden. Bij de handmatige methoden is de koffie voor een langere tijd in aanraking met het water, waardoor er meer cafeïne in je bakje terecht komt.