Genezende kruiden – kruidenthee heeft een therapeutische werking

Genezende kruiden – kruidenthee heeft een therapeutische werking

Bovenop het feit dat ze versheid, smaak en aandacht toevoegen aan ons eten, hebben kruiden ook een krachtige genezende werking en worden ze doorheen de geschiedenis therapeutisch gebruikt. Eigenlijk stamt traditionele geneeskunde af van het gebruik van kruiden, voorbeelden hiervan zijn aspirine wat afkomstig is van de wilg, en steroïden, die in de West-Afrikaanse wilde yamswortel zitten. We hebben gelukkig een grote voorraad van verse en gedroogde kruiden voor handen. Gewoon beschikbaar en je eigen huis, tuin en keukenmiddeltjes maken kan simpel, leuk en erg efficiënt zijn: –

Verkoudheden
30g verse gemberwortel, 1-2 gebroken kaneelstokjes, 2-5 g korianderzaden, 4 kruidnagels en 600 ml water. Laat het koken, dek af en laat het 20 minuten sudderen, voeg een schijfje citroen toe tijdens de laatste 5 minuten en voeg honing toe voor een zoete smaak. Drink dit regelmatig doorheen de dag.

Thee tegen de kater
Voeg 1 theelepel gedroogd ijzerkruid en een halve theelepel lavendelbloempjes toe aan een halve liter kokend water en dek het af om de vluchtige oliën niet te laten ontsnappen. Laat het 10 minuten doorkoken en zeef de thee, er kan een klein beetje honing aan toegevoegd worden als je dat wilt.

Indigestie
Voeg 1 theelepel gedroogde citroenmelisse en pepermunt of enkele verse bladeren van beide toe aan water. Voeg dan nog 1 theelepel gedroogde kamillebloemen toe en laat het minstens 10 minuten doorkoken. Zeef de thee en drink hem na elke maaltijd.

Ontspannende Thee
Neem 1 theelepel gedroogde wilde haver, zoethout, komkommerkruid en ijzerkruid en steek dat in een theepot, vul die met kokend water en laat 10 minuten doorkoken. Zeef en drink drie keer per dag 1 kop. (Opgelet: vermijd zoethout als je een hoge bloeddruk hebt).

Over het algemeen zijn kruidentheeën erg mild en veilig maar het altijd belangrijk om te weten dat ze een geneeskrachtige werking hebben en dat je hun kracht niet moet onderschatten. Verander daarom elke maand van geneeskrachtige kruidenthee en drink niet meer dan 3 kopjes van dezelfde thee per dag.